Author:
• marți, iunie 22nd, 2010

Ordonanţa de urgenţă adoptată pe 9 iunie 2010 şi intrată în vigoare pe 21 iunie 2010, cu privire la creditele pentru consumatori, dă startul unui val de refinanţări a împrumuturilor aflate în derulare. Marea schimbare care intervine în favoarea acestei tendinţe este eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru împrumuturile cu dobândă variabilă şi limitarea acestuia la 1% pentru cele cu dobândă fixă.

Până acum, cele mai multe refinanţări au fost iniţiate în sectorul creditelor de consum, a remarcat Anca Bidian, preşedintele Asociaţiei Brokerilor de Credite. Operaţiunea vizează în principal gruparea mai multor credite mici într-un singur credit, în general cu garanţie imobiliară: „Majoritatea clienţilor preferă să mute toate creditele într-unul singur, garantat ipotecar şi cu scadenţa dublă, fiindcă astfel ratele lunare scad la aproximativ jumătate”. Acest avantaj este obţinut aproape gratis, în timp ce până acum, pentru rambursarea anticipată a unui împrumut, clienţii băncilor ar fi trebuit să plătească un comision de 5-6% din suma rămasă de restituit.

Însă interzicerea prin lege a comisionului de rambursare anticipată nu este chiar motiv de sărbătoare în rândul datornicilor. În ansamblu, costurile creditelor se vor diminua, însă băncile vor compensa cumva lipsa acestui comision, cel mai probabil prin dobânzi sau alte comisioane.

Totodată, creditorii vor trebui să-şi menţină atractivitatea şi să-şi fidelizeze clienţii, pentru că atacurile cu oportunităţi de refinanţare din partea concurenţilor nu vor lipsi. Comisionul de rambursare anticipată era garantul stabilităţii clienţilor, care se vor orienta către alte instituţii, dacă acestea vin cu oferte mai bune. Până acum, doar 5% dintre clienţi au migrat de la o bancă la alta, din cauza costurilor presupuse de acest proces, arată Anca Bidian. Practic, în absenţa comisionului de rambursare anticipată, băncile vor trebui să se concentreze pe strategii vizând o calitate superioară a propriilor servicii.

Până la adoptarea ordonanţei ce transpune în legislaţia românească o directivă europeană în domeniul protecţiei consumatorului, între comunitatea bancară şi autorităţi s-a dus o luptă surdă. Băncile au sperat că actul normativ nu se va aplica şi retroactiv portofoliului lor de credite. Acestea au protestat, susţinând că modificarea contractelor aflate în derulare ar antrena costuri mult prea mari, însă protestele lor n-au avut sorţi de izbândă. Actele adiţionale la contractele de creditare deja încheiate vor trebui să fie gata până în septembrie 2010.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply